To przykład gdzie dodatek do podstawy dania, odgrywa ważną rolę.
Przyszła jesień, nadeszły orzechy które z pewnością trzeba wykorzystać. Tym razem do kremowej zupy pieczarkowej, która może nie zachęca kolorem, ale zapachem zdecydowanie tak.
Zupa zupą, grzanki grzankami, ale najcudowniejszym zwieńczeniem tego posiłku jest moja ulubiona SCARPETTA, czyli wylizywanie chlebem talerza:)
składniki:
- 1kg pieczarek
- duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1,5 l bulionu
- 2 kopiate łyżki śmietany 18%
- bagietka (wybrałam orkiszową, ale może być zwykła)
- 2 duże garście orzechów włoskich
- skórka z 2 cytryn
- sok z jednej cytryny
- sól
- pieprz
- 100g masła
Gotujemy 15 min, blendujemy.
Jeśli zupa jest za gęsta, możemy dodać jeszcze więcej bulionu albo przegotowanej wody.
Dodajemy 2 kopiate łyżki śmietany 18%, uważając żeby się nie zważyła.
Grzanki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 250 stopni. Wyjmujemy gdy się zarumienią i podajemy wraz z zupą.
Smacznego:)
Po więcej znakomitych przepisów Jagny zapraszamy Was na Dealcooking!