Pisząc, jem...jem bo powstrzymać się nie mogę, a okruchy spadają na komputer i zupełnie się tym nie przejmuję. Smak wynagradza wszystko...
Śniadanie tak zwane idealne, bo syte i proste:)
Zabierzmy się za nie, bo podpłomyki nie zasłużyły na zapomnienie. W lodówce miałam jeszcze masło orzechowe, które równie cudownie sprawdziło się na podniebieniu wraz z podpłomykami.
składniki:
- mąka pszenna
- sól
- letnia woda
- speck (tyle plastrów, ile chcemy uzyskać podpłomyków)
- puszka czerwonej fasoli
- 2 ząbki czosnku
- sok z połowy limonki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- pieprz
- przyprawa chili
Ilość mąki jest zależna od tego, ile podpłomyków chcemy uzyskać. Dodajemy do tego szczyptę soli i również tyle wody, ile potrzeba do uzyskania miękkiego, elastycznego ciasta.
Fasolę możemy delikatnie podgrzać w mikrofali, albo w garnku żeby łatwiej się blendowało. Dodajemy czosnek, sok z limonki, sól, pieprz, chili, oliwę z oliwek i wszystko blendujemy.
Po więcej znakomitych przepisów Jagny zapraszamy Was na Dealcooking !