Racuchy pampuchy, tak u mnie w domu nazywa się słodkie placki najczęściej z owocami.
Mamy cudowne lato, więc trzeba wykorzystać to co nam sezon daje, dlatego zrezygnujmy tym razem z typowych racuchów z jabłkami na rzecz jagód, albo malin:)
Nie posypałam ich cukrem pudrem, bo same w sobie mają dużo słodkości, dzięki wafelkom kakaowym i dodatku cukru waniliowego oraz zwykłego.
Placki smażą się na sporej ilości tłuszczu, musimy pamiętać że musi on być dobrze rozgrzany, dlatego najlepszym sposobem na sprawdzenie tego będzie zanurzenie łyżki drewnianej w oleju, jeśli pojawią się pęcherzyki, to znak że możemy zająć się smażeniem racuchów.
Jeśli jesteście miłośnikami sosów, idealna do tego będzie kwaśna śmietana albo waniliowy twarożek.
składniki na ok.12 sztuk:
- 2 szkl. mąki pszennej
- 2 szkl. jogurtu naturalnego
- 2-3 szt. jajek (jeśli są małe to 3 jajka)
- cukier waniliowy
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru
- szczypta soli
- wafelki kakaowe
- 20 dag jagód
- olej do smażenia
przygotowanie:
Gotowe :)
A może zjedlibyście Tagliatelle z cukinii z kuskusem i miętą... mniam!
Po więcej wspaniałych przepisów od Jagny zapraszamy Was na Dealcooking !