Redakcja portalu CzytajNiePytaj to aż dwie osoby, i obie mięsożerne. Dbamy o dietę, jemy zdrowo, na naszych talerzach przeważają warzywa, owoce, sery, orzechy, ale lubimy przyrządzić domowego burgera z dobrą wołowiną, albo do sałaty dodać grillowanego kurczaka.
Coraz częściej zastanawiamy się nad poważną zmianą diety i wyeliminowaniem mięsa zupełnie z jadłospisu, ale czy nie byłaby to hipokryzja? Nosimy skórzane buty, torebki i używamy czy też jemy masę innych produktów pochodzenia zwierzęcego jak chociażby mleko, jajka, czy miód. Pasowałoby zatem zmienić radykalnie styl życia i przejść na dietę wegańską.
Weganie to grupa ludzi, którzy z różnych względów w tym etycznych, zdrowotnych czy duchowych zdecydowali się wyeliminować ze swojego życia wszystko to co jest pochodzenia zwierzęcego i mowa tutaj nie tylko o jedzeniu, ale także o kosmetykach, ciuchach, meblach, dodatkach, nawet rozrywkach typu cyrk/Zoo.
Co w takim razie jedzą Weganie? Co jakiś czas spotykamy się w sieci z opiniami czy też bezpośrednio pytaniami odnośnie diety wegańskiej, na którą ludziom mięsożernym brak pomysłów. Postanowiliśmy zanurzyć się na moment w sieci i znaleźliśmy www.garden-of-vegan.tumblr.com
Garden of Vegan to mnóstwo przepisów i smacznych zdjęć posiłków przyrządzanych zgodnie z duchem diety wegańskiej i podzielonych na kategorie typu śniadanie, lunch/obiad, przekąski i jedzenie na wynos.
To kopalnia pomysłów i wręcz inspiracja do podjęcia próby w przygotowaniu dla siebie posiłku pełnowartościowego, ale wolnego od zwierzęcych dodatków.
W galerii poniżej znajdziecie kilka pysznych przykładów, a po więcej zapraszamy Was serdecznie na www.garden-of-vegan.tumblr.com
Śniadanie
Musli, prażone orzechy nerkowca, rozmrożone owoce leśne, masło orzechowe, mleko lniane
Pełnoziarniste pieczywo pokryte masłem orzechowym, plasterki banana posypane nasionami Chia, jeżyny i prażone orzechy nerkowca, napój typu smoothie przygotowany ze zmiksowanych mrożonych owoców leśnych, zielonej herbaty i soku pomarańczowego.
Śniadaniowy wrap z tofu, avocado, pomidorem i szpinakiem. Pełen przepis tutaj.
Lunch & Obiad
Ugotowany i przyprawiony brązowy ryż, czarna fasola, pomidor, jarmuż wyłożony na całej tortilli pszennej. Dodatkowo liście sałaty maślanej, limonka i pomarańcza.
Grzybowo ryżowy burger z sałatą, pomidorem, awokado i pieczonym czosnkiem. Sałata i szpinak z sosem vinaigrette.
Smażona cukinia, pieczone ziemniaczki, quinoa(komosa ryżowa), sos chilli(sriracha), tofu marynowane( sos sojowy, czosnek, sos chilli), zielona sałata, marchew, ogórek, czerwona cebula i sos balsamiczny vinaigrette.
Przekąski
Pomarańczowo żurawinowy koktajl - 1 szklanka soku pomarańczowego, pół szklanki mrożonej żurawiny, 4 suszone daktyle, gotowy napój zwieńczony nasionami Chia, gryką i łuskanymi nasionami konopi :)
Ciasteczka owsiane, czerwone winogrono, i kokosowo-migdałowa gorąca czekolada.
Jabłko z masłem orzechowym, dropsy z ciemnej czekolady, surowe nasiona dyni i suszona morela.
Jedzenie na wynos
Liście szpinaku, brokuły, marchew, zielone wstążki cebulki, awokado, orzechy nerkowca, pieczone tofu marynowane w oliwie z oliwek, sosie sojowym i sosie chilli, pieczony czosnek hummus i limonka.
Pszeniczny wrap z warzywami (vegenaise - wegański majonez, sałata, czerwona i zielona papryka, czerwona cebulka, ogórek, koperek, plastry tofu). Deser w postaci tofu o smaku banana, nasiona dyni, migdały, orzechy włoskie, suszona morela i daktyle, jabłko.
Wieloziarniste chipsy z tortilli z sosem z pieczonego czosnku hummus, zielone oliwki, jabłko, masło orzechowe z kawałkami ciemnej czekolady.
Smacznego!
Wszystkie przepisy i dużo więcej inspiracji znajdziecie na www.garden-of-vegan.tumblr.com
08 Stycznia, 2014
Garden of Vegan | Pyszne pomysły na wegańskie potrawy!
BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z NAjNOWSZYMI TRENDAMI
Zapisz się na nasz newsletter!
Następny:
Nooka | Zegarki drukowane technologią 3D