W miarę upływu czasu, pod niepozornym tytułem “Kitchen Runway” będę dzielić się z Wami moimi ulubionymi, zdrowymi przepisami, kuchennymi rewelacjami, a przede wszystkim autorskimi zdjęciami kulinarnymi. Czasem też zboczę z tej zdrowej ścieżki, by słodkościami namówić Was do grzechu :D
Szczerze wierzę, że przypadnie Wam to do gustu i sam widok tych pyszności powiedzie Was do kuchni, by coś takiego przyrządzić.
Domowa tortilla szpinakowa jest troszeczkę pracochłonna, ale zdecydowanie warta zachodu! Warto ominąć półkę z gotowymi tortillami w sklepie, z datą ważności pewnie do przyszłego roku, by zrobić taką w domu. Ja użyłam pełnoziarnistej mąki pszennej, także dodatkowy ładunek energetyczny w postaci błonnika sprawił, że zjadłam jedną i nie byłam w stanie zjeść kolejnej!
Dodatkowo jest całe morze możliwości, co można nią zawinąć. Poniżej moja wersja.
Składniki:
Ciasto:
2+ szklanki mąki (czyli wsypujemy dwie i dosypujemy w zależności kiedy osiągniesz upragnioną konsystencję ciasta)
1 łyżka wody
½ łyżeczki soli + ½ łyżeczki pieprzu
¼ szklanki oliwy (ja użyłam oliwy Carotino = dodatkowy zastrzyk beta-karotenu)
1 opakowanie mrożonego szpinaku
Farsz:
Rukola
Pomidorki koktajlowe
Wędzony łosoś
Serek Philadelphia light (lub inny twarożek do smarowania)
Szczypiorek / Oliwki
Wykonanie:
W misce miksuję wszystkie składniki na ciasto, poza szpinakiem, który dodaję dopiero na końcu. Rozmrażam go na patelnii i dodaję razem z całą wodą do ciasta, które ok. 5 minut trzeba zagniatać. Jeśli za bardzo się klei do rąk, dosypuję mąki, aż uda się uformować 8 – 10 kulek.
Rozwałkowuję każdy na tyle, by wyłożyć na całej powierzchni patelni. Trochę to mozolne, ale szybciej idzie, jeśli ciasto dam pomiędzy dwa kawałki folii spożywczej i tak rozwałkowuję. Nie polecam podsypywanie mąką, im więcej jej dodamy, tym twardsza tortilla. Smażę na kropli oliwy z obu stron.
Rukolę i szczypiorek siekam, mieszam z serkiem i smaruję każdą tortillę. Wykładam łososiem i zawijam (można dać plasterki pomidora do środka, bądź jako dodatek obok, razem z oliwkami).
Smacznego!