Moi Drodzy, tym razem mam dla Was idealny sposób na osłodzenie pochmurnego i deszczowego dnia.
Nie, nie będzie tu mowy o tabliczce czekolady, rurce z kremem, ani lizakach.
Mam zupełnie inny sposób, na coś słodkiego. Będzie zdrowo, pysznie i bardzo szybko!
I może ta wersja przekona Was do płatków owsianych? :)
Gwarantuję, że to zabierze jedynie 15 min Waszej pracy + 25 min w piekarniku.
Składniki:
1 szkl. mąki pełnoziarnistej (najlepiej pszennej)
3 łyżki cukru białego
1/4 szkl. posiekanych migdałów
1/4 szkl. płatków owsianych
Szczypta soli
2 łyżki masła
1/4 szkl. oliwy canola
1 szkl. jogurtu greckiego o niskiej zawartości tłuszczu (opakowanie ok. 400 g)
2 duże jajka
1/5 szkl. cukru
3 łyzki świeżego soku z cytryny
1 laska wanilii
1/2 szkl. konfitury morelowej do podania
Rozgrzewamy piekarnik na 190*C góra / dół.
W misce mieszamy mąkę, 3 łyżki cukru, migdały, płatki owsiane i sól.
W rondelku rozpuszczamy masło z oliwą. Dodajemy mąkę z płatkami i mieszając łączymy składniki przez 5 min. Wykładamy naczynie (może być mała tortownica, jak również się nadadzą mniejsze naczynia, jak u mnie silikonowa forma do babeczek – lepiej jest wyjąć z silikonowej, aniżeli z ceramicznych foremek!). Rozkładamy ciasto, w razie możliwości z trochę wyższymi brzegami. Zostawiamy do ostygnięcia i wkładamy do zamrażarki na 5 min. W tym czasie w misce roztrzepujemy jajka, dodajemy jogurt, ziarenka wanilii i cukier, i mieszamy. Na końcu dodajemy sok z cytryny. Masę wylewamy do formy / foremek. Pieczemy w nagrzanym piekarniki ok 25 min.
Po upieczeniu zostawiamy do ostygnięcia na 10 min. Jeżeli chcemy konsystencję zbitego sernika – wkładamy do lodówki na 12 h. U mnie to nie przeszło – kruche ciasto z płatków owsianych było zbyt kuszące, a konsystencja sernika zbyt pyszna :) Podajemy z konfiturą (użyłam takiej 100% owoców – zdrowiej!).
Smacznego życzę!