W ramach serwisu stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności

Rozumiem
Logo CzytajNiePytaj
Kitchen Runway #10 | Pizza z pełnego ziarna, z jabłkami i dodatkami
  • Art
  • Fashion
  • Design
  • Lifestyle
  • Music
  • People
Kitchen Runway #10 | Pizza z pełnego ziarna, z jabłkami i dodatkami
  • SRDF CLOTHING
  • COSMIGOLD
Kitchen Runway #10 | Pizza z pełnego ziarna, z jabłkami i dodatkami
  • NEWSLETTER
05 Maja, 2013

Kitchen Runway #10 | Pizza z pełnego ziarna, z jabłkami i dodatkami

kitch10.jpg

Czy pizza musi być z samej zasady wielkim, żywieniowym wyrzutem sumienia? Nie musi!

Przedstawiam dziś przepis na bardzo zaskakującą w smaku pizzę. Na spód użyłam drożdżowego ciasta z mąki pełnoziarnistej. Dzięki zwiększonej zawartości błonnika szybciej zaspokoi Twój głód. Z racji na niewielką ilość dodatków sugeruję podawać jako przekąskę lub kolację. A ponieważ nie jest ona pokryta dużą warstwą sera, sosu pomidorowego i pieczarek, może wydać się na początku dość sucha... Tutaj pojawia się sos - bardzo polecam wypróbować!

dsc_0152.jpg

dsc_0170.jpg
dsc_0147.jpg

Czas na składniki:

CIASTO:

1 opakowanie drożdży w proszku

¼ łyżeczki cukru

1 ½ łyżeczki soli

1 ½ szklanki ciepłej wody

2 szklanki mąki pszenne +

2 szklanki mąki pszennej, pełnoziarnistej

1 łyżka oliwy z oliwek

 

DODATKI:

Około 3 szklanki jabłek pokrojonych w grube plastry (koniecznie soczystych)

1 ½  szklanki rozdrobnionego, koziego sera

2 łyżeczki siekanego tymianku (świeżego bądź suszonego)

2 łyzki musztardy Dijon

1 łyżeczka soku z cytryny

1 łyżka oliwy z oliwek

1 ½ łyżeczki miodu

Rukola

2 łyżki orzeszków pecan, podsmażonych przez 2-3 minuty na gorącej patelni



PRZYGOTOWANIE :

Wymieszaj drożdże i cukier w dużej misce. Rozpuść w ciepłej wodzie i odstaw na 5 minut. Wymieszaj obie mąki ze sobą, a następnie wsyp ¾ do drożdży, razem z oliwą i solą i zmiksuj. Dodawaj kolejne łyżki mąki i energicznie mieszaj aż do porządanej konsystencji, aby ciasto się nie kleiło do rąk. Dodaj więcej jeśli uznasz za konieczne.

Przełóż kulę z ciasta do innej, dużej miski, posmarowej lekko oliwą. Przykryj ściereczką i odstaw do ciepłego miejsca na ok. 45 min, aż zwiększy objętość dwukrotnie. Jeśli pozostanie odcisk palca, to ciasto wyrosło wystarczająco. Uderz lekko pięścią, by ciasto opadło. Przykryj i odstaw na 5 minut.

Nagrzej piekarnik góra/dół do 230*C.

Uformuj okrągły placek na blaszcze do pizzy, pokrytej piapierem do pieczenia, wyłóż jabłka, posyp szklanką sera i tymiankiem. Wstaw do piekarnika i piecz, aż ser zbrązowieje (piekłam ok. Pół godziny).

Sos – wymieszaj musztardę, sok z cytryny i miód. Pizzę podawaj z posiekanymi orzechami, resztą koziego sera, rukolą i sosem.

Wierzę, że smak Was mile zaskoczy!

 

 

avatar
Basia Czauderna
32

Niepoprawna optymistka, skacząca po tym świecie, lecz patrząca pod nogi. To tam kryje się skarbnica inspiracji do ukochanych fotografii. W przypływie emocji bądź szarej, rutynowej codzienności, ukojeniem i lekarstwem kuchenny świat i aparat na dłoni. I pewnie nigdy nie wyleczy się z dziecinnej naiwności, że w słoneczny dzień, wszystko co było szare, będzie kolorowe!

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z NAjNOWSZYMI TRENDAMI
Zapisz się na nasz newsletter!

Podobne artykuły

gentry-chicquero4.jpg
Art

Drugie życie dla dyskietki czyli śmieci w sztuce!

24 Kwietnia
b38383f05565082f4018b42d14d9b762.jpg
Art

ART tygodnia | Mads Berg

09 Września
minimal-movie-poster-chicquero-back-to-t.jpg
Art

47 minimalistycznych plakatów filmowych

16 Kwietnia
share
FB-icon
Twitter-icon
GP-icon
Następny: Small People | Bettina Güber
Kitchen Runway #10 | Pizza z pełnego ziarna, z jabłkami i dodatkami
  • O CzytajNiePytaj
  • Kontakt
  • Reklama
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
CZYTAJNIEPYTAJ ® Copyright © 2012 - 2022

Realizacja: Agendo.pl