Ostatnio mój głód na słodycze wzrasta i wzrasta, dlatego żeby nie zapychać się czekoladą, cukierkami czy drożdżówkami, postanowiłam zrobić deser z sezonowych owoców, który w większej porcji może posłużyć za obiad na słodko:)
Pozostałe naleśniki możemy zawsze wykorzystać na obiad w wytrawnym wydaniu.
Karmelizować owoce można na wiele sposobów...jeśli nie macie miodu, możecie użyć zwykłego lub brązowego cukru. Ilość użytego cukru czy miodu zależy tak naprawdę od Was i od tego jaki poziom słodkości chcecie uzyskać.
składniki na 6 porcji:
- 0,5l mleka
- 2 jajka
- ok. 2 szklanki mąki
- szczypta soli
- 1kg śliwek
- 3 łyżki miodu (może być też zwykły cukier albo brązowy)
- łyżka masła
- cukier puder
- mięta
przygotowanie śliwek:
Smacznego!
Po więcej znakomitych przepisów Jagny zapraszamy Was na Dealcooking !