Jednym słowem mówiąc to śniadanie mistrzów!
Nie wszędzie znajdziecie czarnuszkę, ale omijając ten składnik i tak uzyskacie smaczny efekt.
Czosnek smażę w łupce, dzięki temu jest miękki i nie daje gorzkiego posmaku.
Kiedy raz zrobicie jajko po benedyktyńsku, już żadne inne nie będzie Wam tak smakować:)
składniki na 2 porcje:
- 2 jajka
- 2 kromki chleba razowego
- 3 łyżki masła
- 6 ząbków czosnku w łupce
- 1/2 puszki groszku konserwowego
- limonka
- sól
przygotowanie:
Gotujemy osoloną wodę w dużym garnku, a w tym czasie na łyżce masła smażymy groszek, czosnek i fileciki z limonki, to znaczy że potrzebujemy sam miąższ z limonki. Możemy dodać jeszcze trochę soku z limonki w czasie smażenia.
Smacznego:)