Technologia nigdy nie przestanie nas zaskakiwać! Choć wydawało mi się, że skoro można wydrukować sobie na przykład rower i zegarek, oznacza to osiągnęcie wszystkiego w dziedzinie drukarek 3D, ale już wiem, że mylę się bardzo i to dopiero początek!
Piękne ciasteczka, babeczki, torty i inne słodkości potrafią przyciągnąć uwagę niejednego łasucha, tym bardziej, że najpierw jemy oczami, i choć osobiście nie przepadam za słodyczami i ciastami, to sama ostatnio uległam pokusie pięknie zdobionego muffina. To jednak nic w porównaniu do słodyczy, które można drukować na drukarce.. brzmi absurdalnie!
Pierwsza na świecie drukarka żywności 3D, została zaprezentowana niedawno w Las Vegas podczas Consumer Electronics Show. Chefjet oraz Chefjet Pro to innowacyjne maszyny, które są w stanie wyprodukować niesamowite smakołyki, w geometrecznych formach 3D.
Wydruki pochodą z materiałów smakowych w tym czekolady, mięty, jabłka, wanilii, wiśni czy arbuza, a podstawowym składnikiem jest cukier, który krystalizuje się w kontakcie z wodą, zastygając w odpowiednio nadanych formach. Drukarki zostały stworzone z myślą o profesjonalnych cukiernikach, i nadają się do tworzenia cukierków, czy ozdób wykańczających tradycyjne wypieki.
Sprzęt dostępny będzie w drugiej połowie 2014 roku. Cena takiej drukarki, to w zależności od zaawansowania maszyny (Chefjet - bez koloru, Chefjet Pro z kolorem) koszt rzędu 5 -10 tys dolarów.
Maszyna pochodzi od lidera technologii 3D, firmy 3D Systems, której dyrektorem kreatywnym jest Liz von Hasseln.
Zobaczcie kilka wydrukowanych słodkości!