Ciężko-rześki smak mojego ulubionego makaronu rigatoni to zasługa cytryny, która moim zdaniem częściej powinna być używana do sosów.
Salami mocno wysmażone na patelni zamienia się w chrupiące chipsy, co urozmaica konsystencję dania.
Makaron robi się w mig, jedyne na co musimy poświęcić więcej czasu to upieczenie papryki.
Pieczona papryka nie traci na swojej wartości, ilość witaminy C w dalszym ciągu jest imponująca:)
Wystarczy włożyć paprykę na 30 min. do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni, w połowie pieczenia należy obrócić ją na drugą stronę. Upieczoną paprykę wkładamy do siatki foliowej i po chwili bez problemu zdejmujemy z niej skórkę:)
składniki na 4 duże porcje:
- 500g makaronu
- 125ml śmietanki 18%
- 2 cytryny
- papryka czerwona
- 100g salami
- łyżka masła
- pieprz
- sól
Smacznego:)
Jeśli macie ochotę na rigatoni w innym wydaniu, to na Delcooking znajdziecie przepis na pyszny makaron w sosie pieczarkowo- bazyliowym z szynką crudo :)