Kilka dni chodziła za mną zupa i kwaśny smak, więc postanowiłam zrobić zwykłą pomidorówkę z mniej zwykłymi dodatkami.
Mam dość zup pomidorowych z ryżem czy makaronem, dlatego postanowiłam zrobić warzywny dodatek w postaci cienko pokrojonej marchewki, zasmażanej na oliwie, która imituje makaron.
Mozzarella, która pod wpływem ciepła rozpływa się w zupie przyjemnie "skrzypi" w zębach.
Oprócz tego, że ładnie wygląda również pysznie smakuje.
Czas zrobienia takiej zupy to maksymalnie 30 min.
składniki na 6 porcji:
- 1kg passaty pomidorowej
- oliwa z oliwek
- 250ml wody
- 2 ząbki czosnku
- suszone oregano
- suszoną lub świeżą bazylię
- sól
- pieprz
- cukier
- cebula
- mozzarella
- bułka tarta
- limonka
- 2 marchewki
Marchewkę kroimy w bardzo cienkie paski i smażymy na oliwie aż stanie się giętka.
Zupę blendujemy, nalewamy do talerzy i przystrajamy mozzarellą w panierce i makaronem z marchewki.
Smacznego:)
Po więcej znakomitych przepisów Jagny zapraszamy Was na Dealcooking!