Jak się okazuje liście wiosennej rzodkiewki również nadają się do jedzenia i uwierzcie mi że to nie jest zupa na siłę, ona jest naprawdę pyszna, dodatkowo czaruje swoim intensywnym kolorem.
Jest bardzo prosta do zrobienia, nie wymaga wielu składników, ja ją podałam z lanymi kluskami, które także zrobicie bardzo łatwo i bardzo szybko.
Kojarzy mi się z obiadem jedzonym na ogrodzie, do tego jakiś kompot domowej roboty i mogę tak siedzieć i tkwić w błogim stanie:)
składniki na zupę:
- 2 pęczki rzodkiewek
- 0,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego
- cebula dymka
- jeden ziemniak
- jajko
- 3 łyżki mąki
- sól
- pieprz
Liście rzodkiewki bardzo dokładnie myjemy, obrywamy ogonki, mają zostać same listki.
Kluski lane przygotowujemy w ten sposób: jajko mieszamy z mąką, solą oraz pieprzem i wylewamy delikatnie ze szklanki wprost do gotującej się wody, mieszamy kluski i po kilku minutach odcedzamy.
Przystrajamy jak nam się tylko podoba i rozkoszujemy się tym smacznym zielonym kolorem:)
A jeśli nie z liści rzodkiewki to może zupa cytrynowa z curry i kurczakiem?
Po przepis zapraszamy na Dealcooking !