W ramach serwisu stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności

Rozumiem
Logo CzytajNiePytaj
Dealcooking'owy przepis na maślane Brioche i sekret masła :)
  • Art
  • Fashion
  • Design
  • Lifestyle
  • Music
  • People
Dealcooking'owy przepis na maślane Brioche i sekret masła :)
  • COSMIGOLD
Dealcooking'owy przepis na maślane Brioche i sekret masła :)
  • NEWSLETTER
30 Maja, 2012

Dealcooking'owy przepis na maślane Brioche i sekret masła :)

jagna.jpg

Byłam wczoraj u Babci Stasi :)

Babcia Stasia ma 94 lata, była najlepszą tancerką we wsi i jak sama twierdzi najlepiej się zna na modzie i gotowaniu. Zatem kiedy zaczęłam jej pomagać w adresowaniu listów, zaczęła w tym czasie podgrzewać sobie pierogi i opowiadała mi o maśle...


Masło nie należy do produktów „fit”, ale daje nieoceniony smak potrawom. Babcia Stasia nigdy nie zjada tylko ugotowanych pierogów, jej miłość do przysmażonej skórki jest tak duża, że mimo okrutnego głodu potrafi cierpliwie poczekać aż pierogi się ostudzą, a potem wrzuca je na patelnię z masłem. Jeśli ziemniaki, to z masłem. Oliwa? Według niej to bzdura.


Mało kto zdaje sobie sprawę, że łyżka masła w zupie to detal który sprawia że ilość machnięć łyżką na minutę zdecydowanie wzrasta.



Jajecznica? Na maśle oczywiście.


Odkąd skończyłam naście lat i zachciało mi się odchudzania, głównie ze względu na argument „bo tak”, Mama ciągle prowadziła ze mną dyskusję, a właściwie monolog na temat pozytywnego wpływu masła na wzrok. Jak już miłe słowa nie skutkowały to po prostu mówiła „Jagna! oślepniesz na stare lata”.


Masło z pewnością jest zdrowe, po prostu należy je jeść w rozsądnych ilościach, a aromat który daje ugotowanym potrawom mocno konkuruje z oliwą z oliwek.


maslo-czy-margaryna-czym-smarowac_15172_300x500.jpg

Brioche to finezyjne, maślane bułeczki idealne na śniadania...jest coś fajnego w nich, zwłaszcza kiedy dyskretnie można podrzucić bliskiej osobie na drugie śniadanie do pracy czy do szkoły, wtedy zawsze maluje się uśmiech na twarzach:)
Zapach po ich pieczeniu unosił się w mojej kuchni jeszcze długo, więc mimo deszczu który bardzo chciał popsuć mi humor, dalej czuję wiosnę:)

Do upieczenia ich, użyłam formy do muffinów.

składniki:

  • 450 g mąki pszennej tortowej
  • 50 g cukru do wypieków, czyli po prostu drobnego
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 100 ml letniego mleka
  • 3 jajka
  • 170 g miękkiego masła

    przygotowanie:

    Na początku robimy zaczyn, czyli mieszamy ciepłe mleko, drożdże i łyżeczkę cukru, odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 min.
    Mąkę, cukier, sól, jajka oraz zaczyn mieszamy ze sobą, wyrabiamy rękami ok 10 min.
    Dodajemy masło i dalej wyrabiamy ok 10 min, ciasto ma się swobodnie odklejać od ścianek garnka/naczynia, w którym ugniatamy ciasto.
    Przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1h, po to by ciasto podwoiło swoją obiętość.
    Lepimy kulki z ciasta i wypełniamy nimi formę, naciskamy palcem kulki i wkładamy we wgłębienia mniejsze kulki...

    imgp0442.jpg

  • Odstawiamy na 30 min.
    Smarujemy bułeczki roztrzepanym jajkiem.
    Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni, pieczemy ok. 30 min.

    Możemy zrobić wersje jeszcze słodszą...ze skorupką z masła, cukru i orzechów włoskich, w ten sposób, że rozcinamy upieczoną bułeczkę wzdłuż, smarujemy masłem, wgniatamy pokruszone orzechy włoskie i posypujemy cukrem, smażymy bez tłuszczu na patelni, aż cukier się rozpuści i zrobi się delikatna skorupka.

    533057_300419090040464_217265528355821_666603_1533609073_n.jpg
    Po więcej znakomitych przepisów Jagny zapraszamy Was na Dealcooking!

    avatar
    33

    Jagna Niedzielska |  Jestem obciążona genami zwanymi "miłością do jedzenia i gotowania", oprócz przesiadywania w kuchni największą rozkosz dają mi rozmowy z ludźmi, podróże, wino i taniec do funkowych dźwięków. Nudzi mnie nuda, a frustruje tępy nóź. | www.architekturakulinarna.pl

    BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z NAjNOWSZYMI TRENDAMI
    Zapisz się na nasz newsletter!

    Podobne artykuły

    6a00e54ef96453883401a3fcc8e530970b-640pi.jpg
    Lifestyle

    Kate Moss by Terry Richardson | Lui March 2014 (+18)

    01 Marca
    kasia-struss-magazine-antidote-paris-iss.jpg
    Fashion

    Kasia Struss by Victor Demarchelier | Magazine Antidote

    13 Listopada
    539388_451398178246515_8664040_n.jpg
    Lifestyle

    Multimedia Happy End | 10. festiwal filmów optymistycznych

    09 Października
    share
    FB-icon
    Twitter-icon
    GP-icon
    Następny: Around the world with Sean F. White
    Dealcooking'owy przepis na maślane Brioche i sekret masła :)
    • O CzytajNiePytaj
    • Kontakt
    • Reklama
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    CZYTAJNIEPYTAJ ® Copyright © 2012 - 2023

    Realizacja: Agendo.pl