Chociaż po tylu latach nadal nie zajęłam ostatecznego stanowiska w sprawie Walentynek -
czy je bojkotować, czy też celebrować...
Jednego jestem pewna - warto wykorzystać okazję, by spędzić czas z ukochaną osobą
i wpleść trochę romantycznej nuty w codzienność.
Całkowicie wyzbędę się wszelkiej skromności mówiąc, że poniższe danie jest tak pyszne i czerwone,
że wtapia się w Walentynkowy nastrój idealnie!
A przy okazji można się trochę wybrudzić i pokleić - dla mnie bomba! :D
Mam ogromną nadzieje, że Wam też przypadnie do gustu.
"Mus z koziego sera z karmelem z czerwonego wina"
Karmel: 2 szklanki czerwonego, wytrawnego wina 1/2 szklanki Porto (Tawny bądź Ruby) 1 łyżeczka czarnego, ziarnistego pieprzu 1 szalotka, drobno posiekana 3-4 gałązki tymianku 1 szkl. cukru Kompot truskawkowy: ok. 4 szkl. truskawek (ja użyłam rozmrożonych, ok. 300 - 350 g wystarczy) 1/2 szkl. cukru 2 łyżki startej skórki z pomarańczy 2 łyżki wody Mus: 200-300 g sera koziego ( ja wykorzystałam aż 400 g) 1 łyżeczka drobno posiekanego tymianku 2 łyżki śmietany kremówki (dla mnie konsystencja była w porządku, gdyby ktoś chciał lżejszą do smarowania - dodać więcej śmietanki) Szczypta świeżo zmielonego, czarnego pieprzu Do podania - ulubiony chleb / grzanki / bagietka + zrumienione na patelni i posiekane orzechy włoskie. 1. Karmel: w rondelku wymieszaj wszystkie składniki, doprowadź do wrzenia a następnie pozostaw na średnim ogniu, aż woda wyparuje i całość zredukuje się o około połowę. Mi to zajęło ponad godzinę by otrzymać idealną konsystencję lejącego się syropu. 2. W międzyczasie, w osobnym rondelku, wymieszaj składniki na kompot i odstaw na ok. 30 min, by truskawki puściły sok. Następnie zagotuj i pozostaw na niewielkim ogniu, minimum 25 min., aż część wody odparuje i całość lekko zgęstnieje. 3. Karmel i kompot odstaw do wystygnięcia. Ser kozi blenderem zmiksuj razem ze śmietanką, tymiankiem i pieprzem na gładką masę. 4. Wszystkie składniki rozdziel do osobnych naczyń, podaj z pieczywem i siekanymi orzechami. Pisząc to aż zgłodniałam i chyba pójdę po ostatki. Z powyższych porcji spokojnie wystarczy dla 2 osób. Karmel i truskawki powinny jeszcze zostać, więc można wykorzystać do czegoś innego...
Udanego wieczoru Walentynkowego!
13 Lutego, 2013
Kitchen Runway # 03 | Valentine's delish!
BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z NAjNOWSZYMI TRENDAMI
Zapisz się na nasz newsletter!