W ramach serwisu stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności

Rozumiem
Logo CzytajNiePytaj
Kitchen Runway #06 | Lekkie serniczki i płatki owsiane w kolejnej odsłonie
  • Art
  • Fashion
  • Design
  • Lifestyle
  • Music
  • People
Kitchen Runway #06 | Lekkie serniczki i płatki owsiane w kolejnej odsłonie
  • COSMIGOLD
Kitchen Runway #06 | Lekkie serniczki i płatki owsiane w kolejnej odsłonie
  • NEWSLETTER
08 Marca, 2013

Kitchen Runway #06 | Lekkie serniczki i płatki owsiane w kolejnej odsłonie

kitch06.jpg

Moi Drodzy, tym razem mam dla Was idealny sposób na osłodzenie pochmurnego i deszczowego dnia.
Nie, nie będzie tu mowy o tabliczce czekolady, rurce z kremem, ani lizakach.

Mam zupełnie inny sposób, na coś słodkiego. Będzie zdrowo, pysznie i bardzo szybko!


I może ta wersja przekona Was do płatków owsianych? :)


Gwarantuję, że to zabierze jedynie 15 min Waszej pracy + 25 min w piekarniku.

dsc_0021-2.jpg
dsc_0071-2.jpg

Składniki:

1 szkl. mąki pełnoziarnistej (najlepiej pszennej)

3 łyżki cukru białego

1/4 szkl. posiekanych migdałów

1/4 szkl. płatków owsianych

Szczypta soli

2 łyżki masła

1/4 szkl. oliwy canola

1 szkl. jogurtu greckiego o niskiej zawartości tłuszczu (opakowanie ok. 400 g)

2 duże jajka

1/5 szkl. cukru

3 łyzki świeżego soku z cytryny

1 laska wanilii

1/2 szkl. konfitury morelowej do podania



Rozgrzewamy piekarnik na 190*C góra / dół.
W misce mieszamy mąkę, 3 łyżki cukru, migdały, płatki owsiane i sól.
W rondelku rozpuszczamy masło z oliwą. Dodajemy mąkę z płatkami i mieszając łączymy składniki przez 5 min. Wykładamy naczynie (może być mała tortownica, jak również się nadadzą mniejsze naczynia, jak u mnie silikonowa forma do babeczek – lepiej jest wyjąć z silikonowej, aniżeli z ceramicznych foremek!). Rozkładamy ciasto, w razie możliwości z trochę wyższymi brzegami. Zostawiamy do ostygnięcia i wkładamy do zamrażarki na 5 min. W tym czasie w misce roztrzepujemy jajka, dodajemy jogurt, ziarenka wanilii i cukier, i mieszamy. Na końcu dodajemy sok z cytryny. Masę wylewamy do formy / foremek. Pieczemy w nagrzanym piekarniki ok 25 min.

Po upieczeniu zostawiamy do ostygnięcia na 10 min. Jeżeli chcemy konsystencję zbitego sernika – wkładamy do lodówki na 12 h. U mnie to nie przeszło – kruche ciasto z płatków owsianych było zbyt kuszące, a konsystencja sernika zbyt pyszna :) Podajemy z konfiturą (użyłam takiej 100% owoców – zdrowiej!).

 

Smacznego życzę!

avatar
Basia Czauderna
32

Niepoprawna optymistka, skacząca po tym świecie, lecz patrząca pod nogi. To tam kryje się skarbnica inspiracji do ukochanych fotografii. W przypływie emocji bądź szarej, rutynowej codzienności, ukojeniem i lekarstwem kuchenny świat i aparat na dłoni. I pewnie nigdy nie wyleczy się z dziecinnej naiwności, że w słoneczny dzień, wszystko co było szare, będzie kolorowe!

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z NAjNOWSZYMI TRENDAMI
Zapisz się na nasz newsletter!

Podobne artykuły

pic_ciesz-sie-gladka-skora-zapomnij-o-wr.jpg
People

Gładka skóra mojej żony...

24 Lipca
7.jpg
Fashion

Ulyana Sergeenko Couture lookbook |Spring 2013

05 Kwietnia
dear-photograph-chicquero6.jpg
Lifestyle

Dear Photograph - wielkie wspomnienia!

18 Kwietnia
share
FB-icon
Twitter-icon
GP-icon
Następny: ART tygodnia | Agnes - Cecile
Kitchen Runway #06 | Lekkie serniczki i płatki owsiane w kolejnej odsłonie
  • O CzytajNiePytaj
  • Kontakt
  • Reklama
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
CZYTAJNIEPYTAJ ® Copyright © 2012 - 2023

Realizacja: Agendo.pl