Kolejny pomysł na szybki, syty i zdrowy obiadek w środku tygodnia!
Pięknie pachnie ziołami! Odgrzałam nazajutrz w pracy i też było OK ;)
Świetnie się nadaje również jako dodatek do dania głównego. W najbliższym czasie zrobię po raz kolejny, ale jako dodatek do mięs, gdy kogoś zaproszę na obiad.
Polecam!
Składniki:
1 bakłażan, pokrojony w kawałki
3-4 małe cukinie, pokrojone w talarki (ja użyłam ok. 0.5 kg)
0.5 kg pomidorów, również pokrojone J
1.5 łyzki oliwy z oliwek
sól
pieprz czarny
Świeża bagietka francuska / ciemny, razowy chleb / ewentualnie bułka tarta
1 szklanka parmezanu bądź grana padano
2 łyzki drobno posiekanej pietruszki
2 - 3 łyżki posiekanego, świeżego oregano
1.5 łyżeczki suszonego tymianku
2 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę bądź bardzo drobno posiekanego
¼ szklanki bulionu
Piekarnik nagrzej do 190 stopni. Wyłóż płaską blaszkę papierem do pieczenia, rozłóż równomiernie kawałki bakłażana i cukinii, skrop odrobinę oliwą z oliwek i przypiecz przez 15 min. Innym sposobem jest zrumienienie warzyw na grillu. Naczynie do zapiekania wyłóż połową cukinii, bakłażana i pomidorów. Skrop połową oliwy, posyp szczyptą soli i pieprzu.
Bagietkę / pieczywo rozdrobnij w mikserze, a jeśli się nie da, to porwij na maleńkie kawałki i posiekaj. Potrzebujemy około 2 szklanek. Dodaj ser, zioła i czosnek. Dokładnie wymieszaj. Połowę tej mieszanki od razu wysyp na warzywa. Powtórz cały proces – warzywa – sól, pieprz, oliwa i pieczywo. Na koniec polej całość bulionem i wstaw do piekarnika na 1 godzinę, aż góra się ładnie przyrumieni :)
Pycha! I takie banalne!