W ramach serwisu stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności

Rozumiem
Logo CzytajNiePytaj
Kitchen Runway #08 | Prosta wersja ratatuj
  • Art
  • Fashion
  • Design
  • Lifestyle
  • Music
  • People
Kitchen Runway #08 | Prosta wersja ratatuj
  • COSMIGOLD
Kitchen Runway #08 | Prosta wersja ratatuj
  • NEWSLETTER
03 Kwietnia, 2013

Kitchen Runway #08 | Prosta wersja ratatuj

kitch08.jpg

Kolejny pomysł na szybki, syty i zdrowy obiadek w środku tygodnia!
Pięknie pachnie ziołami! Odgrzałam nazajutrz w pracy i też było OK ;)

Świetnie się nadaje również jako dodatek do dania głównego. W najbliższym czasie zrobię po raz kolejny, ale jako dodatek do mięs, gdy kogoś zaproszę na obiad.

 

Polecam!

 

dsc_0058.jpg
dsc_0086.jpg
dsc_0078.jpg


Składniki:

1 bakłażan, pokrojony w kawałki
3-4 małe cukinie, pokrojone w talarki (ja użyłam ok. 0.5 kg)
0.5 kg pomidorów, również pokrojone J
1.5 łyzki oliwy z oliwek
sól
pieprz czarny
Świeża bagietka francuska / ciemny, razowy chleb / ewentualnie bułka tarta
1 szklanka parmezanu bądź grana padano
2 łyzki drobno posiekanej pietruszki
2 - 3 łyżki posiekanego, świeżego oregano
1.5 łyżeczki suszonego tymianku
2 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę bądź bardzo drobno posiekanego
¼ szklanki bulionu

 



Piekarnik nagrzej do 190 stopni. Wyłóż płaską blaszkę papierem do pieczenia, rozłóż równomiernie kawałki bakłażana i cukinii, skrop odrobinę oliwą z oliwek i przypiecz przez 15 min. Innym sposobem jest zrumienienie warzyw na grillu.  Naczynie do zapiekania wyłóż połową cukinii, bakłażana i pomidorów. Skrop połową oliwy, posyp szczyptą soli i pieprzu.

Bagietkę / pieczywo rozdrobnij w mikserze, a jeśli się nie da, to porwij na maleńkie kawałki i posiekaj. Potrzebujemy około 2 szklanek. Dodaj ser, zioła i czosnek. Dokładnie wymieszaj. Połowę tej mieszanki od razu wysyp na warzywa. Powtórz cały proces – warzywa – sól, pieprz, oliwa i pieczywo. Na koniec polej całość bulionem i wstaw do piekarnika na 1 godzinę, aż góra się ładnie przyrumieni :) 

Pycha! I takie banalne!

avatar
Basia Czauderna
32

Niepoprawna optymistka, skacząca po tym świecie, lecz patrząca pod nogi. To tam kryje się skarbnica inspiracji do ukochanych fotografii. W przypływie emocji bądź szarej, rutynowej codzienności, ukojeniem i lekarstwem kuchenny świat i aparat na dłoni. I pewnie nigdy nie wyleczy się z dziecinnej naiwności, że w słoneczny dzień, wszystko co było szare, będzie kolorowe!

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z NAjNOWSZYMI TRENDAMI
Zapisz się na nasz newsletter!

Podobne artykuły

45564_605722239442895_51657381_n.jpg
Art

ART tygodnia | Laura La Wasilewska - wywiad!

26 Stycznia
3496769.jpg
Design

Moda na skandynawski design opanowała projektantów Decobazaar!

04 Października
604x364xanja-rubik-by-inez-van-lamsweerd.jpg
Fashion

Anja Rubik by Inez & Vinoodh | Porter Magazine #4 Fall 2014

04 Sierpnia
share
FB-icon
Twitter-icon
GP-icon
Następny: ART tygodnia | James Mylne
Kitchen Runway #08 | Prosta wersja ratatuj
  • O CzytajNiePytaj
  • Kontakt
  • Reklama
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
CZYTAJNIEPYTAJ ® Copyright © 2012 - 2023

Realizacja: Agendo.pl