Po krótkiej przerwie wracam z kolejnym przepisem, który mruga czymś zdrowo zielonym z talerza, kusząco pachnie krewetkami, a w smaku?
Cóż...
Sami oceńcie! :)
Cóż...
Sami oceńcie! :)
Składniki (na 3-4 porcje)
1/2 szkl. suszonych pomidorów (pakowanych bez oleju)
1/2 szkl. zagotowanej wody
3 szkl. makaronu pełnoziarnistego
2 szkl. brokułów, podzielonych na różyczki
Odrobina oliwy
1 ząbek czosnku
Krewetki (minimum 5/osobe)
1/2 szklanki bulionu
1/2 szkl. serka topionego light (śmietankowego)
1/2 łyżeczki suszonej bazylii
1/4 szkl. tartego parmezanu
2 łyżeczki świeżego soku z cytryny
Umieść pomidory w miseczce, zalej gorącą wodą i odstaw na 30 min.
W międzyczasie ugotuj makaron, zgodnie z instrukcją. Pomijając sól i oliwę. Odcedź.
Wrzuć brokuły do garnka z zagotowaną wodą. Przykryj i odstaw na 4 min. Odcedź.
W rondelku podgrzej odrobinę oliwy, wrzuć drobno posiekany ząbek czosnku i krewetki i smaż przez 5 min. Dodaj bulion i serek topiony. Zagotuj, ciągle mieszając. Zmniejsz ogień na 2 minuty.
Dodaj pomidory, brokuły i bazylię. Gotuj kolejne 2 minuty. Dodaj makaron, parmezan i sok z cytryny.
I gotowe! Smacznego :)
I gotowe! Smacznego :)