Czy pizza musi być z samej zasady wielkim, żywieniowym wyrzutem sumienia? Nie musi!
Przedstawiam dziś przepis na bardzo zaskakującą w smaku pizzę. Na spód użyłam drożdżowego ciasta z mąki pełnoziarnistej. Dzięki zwiększonej zawartości błonnika szybciej zaspokoi Twój głód. Z racji na niewielką ilość dodatków sugeruję podawać jako przekąskę lub kolację. A ponieważ nie jest ona pokryta dużą warstwą sera, sosu pomidorowego i pieczarek, może wydać się na początku dość sucha... Tutaj pojawia się sos - bardzo polecam wypróbować!
Czas na składniki:
CIASTO:
1 opakowanie drożdży w proszku
¼ łyżeczki cukru
1 ½ łyżeczki soli
1 ½ szklanki ciepłej wody
2 szklanki mąki pszenne +
2 szklanki mąki pszennej, pełnoziarnistej
1 łyżka oliwy z oliwek
DODATKI:
Około 3 szklanki jabłek pokrojonych w grube plastry (koniecznie soczystych)
1 ½ szklanki rozdrobnionego, koziego sera
2 łyżeczki siekanego tymianku (świeżego bądź suszonego)
2 łyzki musztardy Dijon
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka oliwy z oliwek
1 ½ łyżeczki miodu
Rukola
2 łyżki orzeszków pecan, podsmażonych przez 2-3 minuty na gorącej patelni
PRZYGOTOWANIE :
Wymieszaj drożdże i cukier w dużej misce. Rozpuść w ciepłej wodzie i odstaw na 5 minut. Wymieszaj obie mąki ze sobą, a następnie wsyp ¾ do drożdży, razem z oliwą i solą i zmiksuj. Dodawaj kolejne łyżki mąki i energicznie mieszaj aż do porządanej konsystencji, aby ciasto się nie kleiło do rąk. Dodaj więcej jeśli uznasz za konieczne.
Przełóż kulę z ciasta do innej, dużej miski, posmarowej lekko oliwą. Przykryj ściereczką i odstaw do ciepłego miejsca na ok. 45 min, aż zwiększy objętość dwukrotnie. Jeśli pozostanie odcisk palca, to ciasto wyrosło wystarczająco. Uderz lekko pięścią, by ciasto opadło. Przykryj i odstaw na 5 minut.
Nagrzej piekarnik góra/dół do 230*C.
Uformuj okrągły placek na blaszcze do pizzy, pokrytej piapierem do pieczenia, wyłóż jabłka, posyp szklanką sera i tymiankiem. Wstaw do piekarnika i piecz, aż ser zbrązowieje (piekłam ok. Pół godziny).
Sos – wymieszaj musztardę, sok z cytryny i miód. Pizzę podawaj z posiekanymi orzechami, resztą koziego sera, rukolą i sosem.
Wierzę, że smak Was mile zaskoczy!