W ramach serwisu stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności

Rozumiem
Logo CzytajNiePytaj
Kitchen Runway # 11 | Szparagi pod kruchą posypką - zdrowo, szybko i pysznie!
  • Art
  • Fashion
  • Design
  • Lifestyle
  • Music
  • People
Kitchen Runway # 11 | Szparagi pod kruchą posypką - zdrowo, szybko i pysznie!
  • COSMIGOLD
Kitchen Runway # 11 | Szparagi pod kruchą posypką - zdrowo, szybko i pysznie!
  • NEWSLETTER
19 Czerwca, 2013

Kitchen Runway # 11 | Szparagi pod kruchą posypką - zdrowo, szybko i pysznie!

kitch11.jpg

Jest to z pewnością charakterystyczny smak. Nie dość, że nie wszyscy szparagi lubią, to do tego dochodzi ciekawy smak dodatków... Zdania są podzielone, ale z pewnością warto próbować wszystkiego :)

Sam dodatek posypki jest oryginalny, warto sprawdzić, a może użyjecie z innymi warzywami?
Sezon na szparagi jest dość krótki, jednak w niektórych miejscach nadal je spotykam.


dsc_0150.nef.jpg
dsc_0199.nef.jpg

Składniki:
Ciemne pieczywo
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła
1 łyżka białego octu winnego
2 łyżeczki oliwy z oliwek
1 łyżeczka startej skórki z cytryny
1 średnia szalotka
Szczypta soli
Szczypta świeżo mielonego, czarnego pieprzu
1 szklanka wody
szparagi

Piekarnik nagrzej do 190*C.
Kromki (ok. 4-5) ciemnego pieczywa umieść na papierze do pieczenia i włóż do nagrzanego piekarnika na ok. 10 minut. Następne podziel na mniejsze kawałki i razem z obranym i posiekanym ząbkiem czosnku do miksera, aby zrobić "bułkę tartą". Następnie ponownie wysyp na papier do pieczenia i przyrumień w piekarniku przez kolejne 5 minut. Wysyp do miski.
Rozpuść masło w rondelku i podgrzewaj 2 minuty. Następnie wylej na pieczywo i wymieszaj.
W szklance połącz ocet winny, oliwę, posiekaną szalotkę i skórkę z cytryny. Dopraw solą i pieprzem.
Zagotuj wodę w dużym rondlu. Oczyszczone szparagi włóż i gotuj 5 minut.
Wyłóż na talerz, polej dressingiem i posyp bułką tartą.
Ja zjadłam całość w tej postaci, ale myślę, że świetnie się nada jako dodatek do mięs.

Smacznego!

dsc_0182.nef.jpg

avatar
Basia Czauderna
32

Niepoprawna optymistka, skacząca po tym świecie, lecz patrząca pod nogi. To tam kryje się skarbnica inspiracji do ukochanych fotografii. W przypływie emocji bądź szarej, rutynowej codzienności, ukojeniem i lekarstwem kuchenny świat i aparat na dłoni. I pewnie nigdy nie wyleczy się z dziecinnej naiwności, że w słoneczny dzień, wszystko co było szare, będzie kolorowe!

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z NAjNOWSZYMI TRENDAMI
Zapisz się na nasz newsletter!

Podobne artykuły

imgp0831.jpg
Lifestyle

Smażona chałka z ananasem i szczypta piątego smaku...

25 Maja
195393682042527155_bd30958355a91.png
Lifestyle

15 użytecznych projektów, wykonanych ze starej deskorolki!

28 Maja
b38383f05565082f4018b42d14d9b762.jpg
Art

ART tygodnia | Mads Berg

09 Września
share
FB-icon
Twitter-icon
GP-icon
Następny: Ceglany dom na Brooklynie | Przyjemne wnętrza!
Kitchen Runway # 11 | Szparagi pod kruchą posypką - zdrowo, szybko i pysznie!
  • O CzytajNiePytaj
  • Kontakt
  • Reklama
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
CZYTAJNIEPYTAJ ® Copyright © 2012 - 2023

Realizacja: Agendo.pl