Dzisiaj sklepy ze słodyczami mają piękne witryny koło których ciężko przejść bez zachwytu
Zatem najpierw stoję przez 10 minut na zewnątrz, żeby wszystko oczami ogarnąć. Wchodzę do środka, widzę czekoladki, czekolady, cukierki, które czarują równymi kształtami, kolorami, których nazw pewnie nawet nie znam, wszystko ładnie ułożone, skromnie wykorzystując całą przestrzeń. Kuszą miłą obsługą, wnętrzami tak ładnymi, że myślę sobie „wow chce tu zamieszkać!”, nawet muzyka mnie nie drażni...Nie koniec tego dobra, bo po zakupie i wydaniu sporej kasy jak na kilka czekoladowych sześcianów o wymiarach 2x2cm lub innych kształtów, dostaje opakowanie, którego z pewnością nie wyrzucę i mimo pobrudzonych ścianek od roztopionej czekolady zachowam je i postawię gdzieś w pokoju.
Cioccolato - najsmaczniejszy sklep ze słodyczami
...potem łapie się na tym, że kilkakrotnie przechodzę lekceważąco koło innego sklepu, który już mnie tak nie zachwyca, bo nie „atakuje” mnie kolorami i pięknym designem. Jak się okazuje sklep ten istnieje dłużej niż mój marny dwudziestokilkuletni żywot. Będąc na głodzie cukrowym, wchodzę tam i pierwsze co myślę, a właściwie czuję to: „CZEKOLAAADA!”. Tutaj już nie znajdę fajnego designu i gustownych opakowań. Tu króluje przepych i bliżej nieokreślone kształty, ale tak pachnie czekoladą, że już słyszę jak mówię sobie wieczorem -od jutra się odchudzam!
W obydwóch sklepach jest smacznie, więc nie jest tak ważne, który wybiorę, jednak nie zapominam o miejscach "starszych ode mnie"... czekolada też ma swoją historię!
Czy wiecie, że dawno dawno temu, w jakimś XV/XVI wieku, za 4 ziarna kakaowca można było kupić królika,...8-10 ziaren kosztowała jedna noc z kobietą, 100 ziaren kosztował niewolnik średniej jakości, a za taką samą cenę można było dostać całkiem przyzwoitą żonę...
pozostawie to bez komentarza...:) i zaprezentuję moją propozycję na czekoladowy słoik rozpusty :)
składniki:
- 100g gorzkiej czekolady
- 200g sera ricotty
- cukier waniliowy
- 1/4 szklanki mleka
przygotowanie:
Czekoladę rozpuszczamy na parze wodnej.
Ser, mleko i cukier miksujemy dokładnie i łączymy z rozpuszczoną czekoladą.
Wstawiamy do lodówki na 30 min, albo niczym się nie przejmując zjadamy mus natychmiastowo:)
Ja podałam go w małych słoiczkach.
Smacznego:)
Po więcej mega przepisów Jagny serdecznie zapraszamy Was na jej autorskiego bloga Dealcooking !
A tutaj kochani możecie śledzić Dealcooking na Facebooku!