W ramach serwisu stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności

Rozumiem
Logo CzytajNiePytaj
Shorty kulinarne | Wącham Cię 21 razy..
  • Art
  • Fashion
  • Design
  • Lifestyle
  • Music
  • People
Shorty kulinarne | Wącham Cię 21 razy..
  • COSMIGOLD
Shorty kulinarne | Wącham Cię 21 razy..
  • NEWSLETTER
17 Lipca, 2014

Shorty kulinarne | Wącham Cię 21 razy..

10559047_10203483061391416_574514811_n.jpg

Co się robi z jedzeniem?

je się?

połyka?

trawi?

wybrzydza?

a wącha się też?



No właśnie, zapominamy chyba o bardzo ważnym nawyku wąchania. Dobrze wiemy, że bez zapachu nie czulibyśmy w ogóle naszej ulubionej jajecznicy z przysmażonym boczkiem, rozpuszczonego masła na pierogach, malinowego, dojrzałego pomidora, świeżo startego parmezanu na ręcznie robionym makaronie, czy nawet smaku obleśnego kebaba, uwielbianego przez tych otumanionych alkoholem.


Dlaczego wielkie supermarkety mają zazwyczaj swoje "przepyszne" piekarnie? Bo większości z nas zapach świeżo pieczonego chleba kojarzy się z beztroskim dzieciństwem, zatem lecimy tam i w ciemno kupujemy firmowane pieczywo. Jakie ono jest następnego dnia to sami się przekonacie, albo nie raz przekonaliście:)

 

Zapach jest niczym gra wstępna do rozkoszy z kobietą lub mężczyzną. Kobietę lub mężczyznę należy wąchać. Jej lub jego zapach wzbudza u nas apetyt na więcej. Jest dokładnie tak samo jak z jedzeniem, nieważne czy coś jest ogólnie uważane za dobre, czy ogólnie uważane za piękne/przystojne. Ważne jest to, żeby w naszej głowie "ten" zapach wzbudzał chęć skonsumowania.


Naukowo, empirycznie, organoleptycznie i łopatologicznie mamy udowodnione, że jeśli czujemy zapach jedzenia to tym bardziej smakujemy.

 

Ponoć by każda czynność stała się naszym nawykiem, musimy ją powtórzyć 21 razy. Zróbmy sobie zatem dobrze i zacznijmy od powąchania nabranego na widelec, łyżkę lub palec naszego posiłku. Nie po to by sprawdzić czy jedzenie jest świeże, a poznać siebie i sprawdzić co nam naprawdę smakuje. W kwestii damsko-męskiej nie wiem czy wystarczy 21 razy powąchać żeby się zakochać, ale próbować możecie:)

Na zdjęciu: kalarepa | szczypior płynny | pomarańcza | mielona łuska gryczana
Foto: Jagna Niedzielska

avatar
33

Jagna Niedzielska |  Jestem obciążona genami zwanymi "miłością do jedzenia i gotowania", oprócz przesiadywania w kuchni największą rozkosz dają mi rozmowy z ludźmi, podróże, wino i taniec do funkowych dźwięków. Nudzi mnie nuda, a frustruje tępy nóź. | www.architekturakulinarna.pl

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z NAjNOWSZYMI TRENDAMI
Zapisz się na nasz newsletter!

Podobne artykuły

rihanna-by-mert-alas-marcus-piggott-for-.jpg
Lifestyle

Rihanna by Mert & Marcus | W Magazine September 2014

12 Sierpnia
arbuz-na-bloga.jpg
aktualnosci

Dealcooking'owa sałatka z arbuza i sera pleśniowego

20 Maja
home-library-2.jpg
aktualnosci

Od czytania do kochania! 25 designerskich bibliotek w domu

13 Marca
share
FB-icon
Twitter-icon
GP-icon
Następny: Food and Culture | Posterheroes 2014
Shorty kulinarne | Wącham Cię 21 razy..
  • O CzytajNiePytaj
  • Kontakt
  • Reklama
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
CZYTAJNIEPYTAJ ® Copyright © 2012 - 2023

Realizacja: Agendo.pl