Umami- glutaminian sodu...
Słodki, słony, kwaśny, gorzki i...umami! Ciekawe czy na lekcjach biologii uczą już o piątym smaku.
Około 100 lat temu, czyli stosunkowo niedawno został odkryty przez profesora Ikeda z Uniwersytetu w Tokio.
Dosłowne tłumaczenie słowa umami pochodzącego z języka japońskiego to „wyśmienite”, „smakowite” i jest to zabawne biorąc pod uwagę, że to glutaminian sodu nadaje smak umami, który jest substancją wzmacniającą smak produktów spożywczych i nie kojarzy się raczej dobrze.
Mówi się również, że często spożywany glutaminian sodu uzależnia, powodując potliwość, suchy kaszel czy nawet uczucie niepokoju...robi się strasznie:)
Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło, bo usłyszałam kiedyś, że nadmiar glutaminianu sodu jaki panuje w azjatyckiej kuchni powoduje chwilowe uczucie szczęścia, więc najwidoczniej Azjaci dobrze znają określenie „bliss point”, oznaczające stan zadowolenia z produktu, który można uzyskać „projektując” potrawę/produkt, tak że nie możemy się powstrzymać przed zakupem kolejnej porcji.
Na koniec zła wiadomość...to glutaminian sodu jest ponoć twórcą cellulitu u kobiet (jak wiadomo mężczyźni nie posiadają cellulitu „bo brzydko wygląda”...)
Mimo wszystko zjadłabym teraz zupę pho:)
Przesyłam Wam przepis na smażoną chałkę z ananasem z nadzieją, że ona też będzie potrafiła Was uszczęśliwić:)
A wiec wystarczy czerstwa chałka i kilka dodatków, można stworzyć swoje własne kompozycje.
Uwielbiam takie szybkie możliwości miłego rozpoczęcia dnia:)
Możecie ją posłodzić jeszcze bardziej cukrem lub miodem, czekoladą, dżemem, dosłownie czym sobie tylko zapragniecie:)
Jak sprawdzić czy ananas jest dojrzały? Jeśli ananas jest dojrzały to łatwo oderwać liście ze środka pióropusza, przy czym liście te powinny mieć ładny zielony kolor i świeży wygląd.
Dealcookingowe produkty to: masło, mleko, ananas, dostępne w Auchan do 22.05.
składniki:
- czerstwa chałka
- mleko
- łyżka masła
- cukier lub miód
- świeży ananas

przygotowanie:
Smacznego :)

Po więcej znakomitych przepisów Jagny zapraszamy Was na Dealcooking!
A tam między innymi świeżutki przepis na szpinak i melona ;)

www.dealcooking.blogspot.com