W ramach serwisu stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności

Rozumiem
Logo CzytajNiePytaj
Smażona chałka z ananasem i szczypta piątego smaku...
  • Art
  • Fashion
  • Design
  • Lifestyle
  • Music
  • People
Smażona chałka z ananasem i szczypta piątego smaku...
  • COSMIGOLD
Smażona chałka z ananasem i szczypta piątego smaku...
  • NEWSLETTER
25 Maja, 2012

Smażona chałka z ananasem i szczypta piątego smaku...

imgp0831.jpg

Umami- glutaminian sodu...


Słodki
, słony, kwaśny, gorzki i...umami! Ciekawe czy na lekcjach biologii uczą już o piątym smaku.
Około 100 lat temu, czyli stosunkowo niedawno został odkryty przez profesora Ikeda z Uniwersytetu w Tokio.


Dosłowne tłumaczenie słowa umami pochodzącego z języka japońskiego to „wyśmienite”, „smakowite” i jest to zabawne biorąc pod uwagę, że to glutaminian sodu nadaje smak umami, który jest substancją wzmacniającą smak produktów spożywczych i nie kojarzy się raczej dobrze.


Mówi się również, że często spożywany glutaminian sodu uzależnia, powodując potliwość, suchy kaszel czy nawet uczucie niepokoju...robi się strasznie:)


Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło, bo usłyszałam kiedyś, że nadmiar glutaminianu sodu jaki panuje w azjatyckiej kuchni powoduje chwilowe uczucie szczęścia, więc najwidoczniej Azjaci dobrze znają określenie „bliss point”, oznaczające stan zadowolenia z produktu, który można uzyskać „projektując” potrawę/produkt, tak że nie możemy się powstrzymać przed zakupem kolejnej porcji.


Na koniec zła wiadomość...to glutaminian sodu jest ponoć twórcą cellulitu u kobiet (jak wiadomo mężczyźni nie posiadają cellulitu „bo brzydko wygląda”...)


Mimo wszystko zjadłabym teraz zupę pho:)



Przesyłam Wam przepis na smażoną chałkę z ananasem z nadzieją, że ona też będzie potrafiła Was uszczęśliwić:)

 

A wiec wystarczy czerstwa chałka i kilka dodatków, można stworzyć swoje własne kompozycje.
Uwielbiam takie szybkie możliwości miłego rozpoczęcia dnia:)

Możecie ją posłodzić jeszcze bardziej cukrem lub miodem, czekoladą, dżemem, dosłownie czym sobie tylko zapragniecie:)

Jak sprawdzić czy ananas jest dojrzały? Jeśli ananas jest dojrzały to łatwo oderwać liście ze środka pióropusza, przy czym liście te powinny mieć ładny zielony kolor i świeży wygląd.

Dealcookingowe produkty to: masło, mleko, ananas, dostępne w Auchan do 22.05.

składniki:

  • czerstwa chałka
  • mleko
  • łyżka masła
  • cukier lub miód
  • świeży ananas


imgp0816.jpg


przygotowanie:

Na patelni rozpuszczamy masło, chałkę kroimy na kromki o szer. ok 2cm.
Kromki chałki maczamy z obu stron w mleku, delikatnie tak aby chałka nie rozpadła się.
Kładziemy na patelnię, posypujemy jedną stronę cukrem i smażymy z każdej strony aż się przyrumienią.

Smacznego :)

imgp0836.jpg


Po więcej znakomitych przepisów Jagny zapraszamy Was na Dealcooking! 

A tam między innymi świeżutki przepis na szpinak i melona ;)


imgp0905.jpg

www.dealcooking.blogspot.com
avatar
33

Jagna Niedzielska |  Jestem obciążona genami zwanymi "miłością do jedzenia i gotowania", oprócz przesiadywania w kuchni największą rozkosz dają mi rozmowy z ludźmi, podróże, wino i taniec do funkowych dźwięków. Nudzi mnie nuda, a frustruje tępy nóź. | www.architekturakulinarna.pl

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z NAjNOWSZYMI TRENDAMI
Zapisz się na nasz newsletter!

Podobne artykuły

full-5.jpg
Art

Toy Story według Aleda Lewis

25 Kwietnia
the-great-gatsby-on-set-february-9th-201.jpg
Lifestyle

The Great Gatsby 2012 Movie Trailer

23 Maja
dear-photograph-chicquero6.jpg
Lifestyle

Dear Photograph - wielkie wspomnienia!

18 Kwietnia
share
FB-icon
Twitter-icon
GP-icon
Następny: CRUISERy coraz bardziej popularne - nowy BANTAM od GLOBE [video]
Smażona chałka z ananasem i szczypta piątego smaku...
  • O CzytajNiePytaj
  • Kontakt
  • Reklama
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
CZYTAJNIEPYTAJ ® Copyright © 2012 - 2023

Realizacja: Agendo.pl