W ramach serwisu stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności

Rozumiem
Logo CzytajNiePytaj
Śniadanie mistrzów od Dealcooking | Jajko benedyktyńskie na razowej grzance
  • Art
  • Fashion
  • Design
  • Lifestyle
  • Music
  • People
Śniadanie mistrzów od Dealcooking | Jajko benedyktyńskie na razowej grzance
  • COSMIGOLD
Śniadanie mistrzów od Dealcooking | Jajko benedyktyńskie na razowej grzance
  • NEWSLETTER
05 Lutego, 2013

Śniadanie mistrzów od Dealcooking | Jajko benedyktyńskie na razowej grzance

imgp1798.jpg

Jednym słowem mówiąc to śniadanie mistrzów!
Nie wszędzie znajdziecie czarnuszkę, ale omijając ten składnik i tak uzyskacie smaczny efekt.
Czosnek smażę w łupce, dzięki temu jest miękki i nie daje gorzkiego posmaku.
Kiedy raz zrobicie jajko po benedyktyńsku, już żadne inne nie będzie Wam tak smakować:)

składniki na 2 porcje:

  • 2 jajka
  • 2 kromki chleba razowego
  • 3 łyżki masła
  • 6 ząbków czosnku w łupce
  • 1/2 puszki groszku konserwowego
  • limonka
  • sól


przygotowanie:

Gotujemy osoloną wodę w dużym garnku, a w tym czasie na łyżce masła smażymy groszek, czosnek i fileciki z limonki, to znaczy że potrzebujemy sam miąższ z limonki. Możemy dodać jeszcze trochę soku z limonki w czasie smażenia.
Smażymy do momentu, aż czosnek stanie się miękki.
Gruby kawałek chleba razowego wrzucamy do piekarnika nagrzanego do 250 stopni, na opcji grill.
Pilnujemy, żeby grzanka nam się nie spaliła.
Kiedy woda w garnku zagotuje się, zmniejszamy ogień żeby woda nie bulgotała i robimy wir w garnku za pomocą łyżki.
Z niskiej wysokości wrzucamy jajko, ciągle robiąc w okół jajka wir wody.
Gotujemy ok. 3 minuty
Grzankę smarujemy masłem, wrzucamy na nią groszek z limonką i czosnkiem, z którego ściągamy łupkę. Jajko ląduje na wierzch, a wszystko posypujemy czarnuszką

Smacznego:)

avatar
33

Jagna Niedzielska |  Jestem obciążona genami zwanymi "miłością do jedzenia i gotowania", oprócz przesiadywania w kuchni największą rozkosz dają mi rozmowy z ludźmi, podróże, wino i taniec do funkowych dźwięków. Nudzi mnie nuda, a frustruje tępy nóź. | www.architekturakulinarna.pl

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z NAjNOWSZYMI TRENDAMI
Zapisz się na nasz newsletter!

Podobne artykuły

facebook-update.jpg
Lifestyle

Wildlife Photographer of the Year | 50 edycja prestiżowego konkursu!

01 Lipca
kr-1.jpg
Art

Dirty Illustration | Ilustracje tylko dla dorosłych (+18)

12 Października
miranda-kerr-for-v-magazine-2013-051.jpg
Fashion

Miranda Kerr by Sebastian Faena | V Magazine Fall 2013

29 Sierpnia
share
FB-icon
Twitter-icon
GP-icon
Następny: Nowe biuro GOOGLE w Izraelu
Śniadanie mistrzów od Dealcooking | Jajko benedyktyńskie na razowej grzance
  • O CzytajNiePytaj
  • Kontakt
  • Reklama
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
CZYTAJNIEPYTAJ ® Copyright © 2012 - 2023

Realizacja: Agendo.pl