Zdaję sobie sprawę, że nie wszyscy są fanami marchewki, ale dla mnie nie ma tygodnia, żebym nie piła świeżego soku marchewkowego. A przy odrobinie czasu, chętnie sięgam po poniższy przepis na zupę krem, który cudnie pachnie gałką muszkatołową. Marchew, jak wiemy, dostarcza nam cennego beta-karotenu, przetwarzanego przez naszą wątrobę w witaminę A. Sprawdziłam również, że przy odpowiednim podaniu może być bardzo wykwintnym i zaskakującym posiłkiem:)
Smacznego!
Smacznego!
Składniki (na 2 porcje):
5-6 marchewek, pokrojonych w talarki
Ok. 1 litr bulionu na włoszczyźnie
2 łyżki oliwy carotino (bądź masła)
1 łyżeczka cukru
2 pomidory bez skórki, pokrojone w kostkę
Pieprz, gałka muszkatołowa, słodka papryka
Pietruszka do podania
Marchewki karmelizuję na oleju z łyżeczką cukru, aż trochę zmiękną. Dodaję pomidory i duszę. Całość po kilku minutach zalewam bulionem do wysokości marchewek i gotuję. Gdy cała marchewka będzie już miękka przyprawiam pieprzem, słodką papryką i gałką muszkatołową, a następnie blenderem zamieniam w krem. Podajemy z posiekaną pietruszką i innymi dodatkami według uznania.